Postup broušení na brusném kameni
Než začnete brousit, namočte kámen na 5 minut do vody. Před samotným broušením je dobré nůž očistit a prohlédnout, zda nemá viditelné poškození. Také je důležité, aby byl nůž suchý a čistý. Broušení pak provádějte s udržováním konstantního úhlu, který se liší podle typu nože. Např:
klasické kuchyňské nože bruste pod v úhlem 15 °,
japonské a filetovací pod 15–20 °,
lovecké nože pod úhlem 25–28 °.
Při broušení používejte jemný tlak a nezapomeňte brousit obě strany nože.
Po naostření je dobré nůž opláchnout a osušit, abyste odstranili všechny zbytky brusiva a kovu. Pravidelné čištění a udržování ostří prodlouží životnost nože.
Použití ocílky
Ocílka se hodí pro doostření již ostrých nožů. Tupé nože s ocilkou nenabrousíte! Její správné používání vyžaduje zvláštní techniku a koordinaci pohybů. Broušení s ocílkou si nacvičte nejprve na nějakém levném noži a až poté vyzkoušejte na dražším a hodnotnějším.
Pro začátek si můžete ocílku opřít o stůl. Obtahujte ve stejném úhlu, jako tomu bylo v případě ostření na kameni. Pokud se vám po broušení ocílkou na břitu objeví zuby, obtahovali jste nůž v příliš ostrém úhlu. Nezapomeňte střídat obě strany čepele.
Tip: Pokud má nůž extrémně tupé ostří nebo vylomené zuby, je lepší jej nechat nabrousit profesionálně. Kompletní návod na broušení nože i s obrázky a videem najdete tady.