připálený hrnec
Zdroj
Shutterstock

Připálené hrnce už nejsou katastrofa. Pomůže jedlá soda, sůl i prášek na praní

Zná to jistě každá hospodyňka. Stačí chvilka nepozornosti a zápach už ohlašuje připálený kastrol. S chutí byste celý obsah včetně hrnce vyhodili do koše? Zachovejte klid. Víme, čím spáleniny spolehlivě vyčistíte.

Dřív si ženy musely poradit s běžně dostupnými prostředky, které našly doma. Díky nim víme, které triky se osvědčily. Teď pomůžou i vám.

Zázrak jménem jedlá soda

Všestranný pomocník do domácnosti, to je jedlá soda. Dokáže si poradit s mastnotou, zápachem, ale i s černým hrncem. Do něj nalijte vodu do výšky asi 1 cm a nasypte do ní sodu. Směs pak chvilku povařte a počkejte, jestli se spálenina sama odloupne. Pokud ne, nechte směs působit do druhého dne a pak hrnec vydrhněte drátěnkou. 

Stejný postup se osvědčil i s obyčejnou kuchyňskou solí. Jen nejdřív seškrábejte co nejvíc připáleniny. Do hrnce nalijte vodu, přisypte sůl (šetřit nemusíte, čím silnější roztok, tím bude účinnější), roztok povařte a odstavte do druhého dne. Pak roztok znovu povařte, dřevěnou špachtlí odstraňte co nejvíce připálenin a pak dočistěte, jak jste zvyklí. 

Náš tip: Máte doma Coca-colu? Šup s ní na postižený hrnec. Díky kyselině fosforečné se připálené zbytky samy uvolní. Stačí ji jen nalít na připálený povrch a vyčkat.

Prášek na praní i prostředek na nádobí

Ano, čtete správně, prášek na praní. Bude to sice nezvyk, sypat ho do kastrolu, ale určitě tenhle trik vyzkoušejte. Lžičku prášku nasypte do 0,5 l vody (pokud máte větší hrnec, vody dejte víc) a 5 minut povařte. Potom jednoduše postačí spáleninu sloupnout a umýt kastrol běžným způsobem. To samé vyzkoušejte klidně i s tekutým prostředkem na mytí nádobí.

připálená pánev
Na připáleninu často není potřeba povolávat do zbraně chemii.
Zdroj
Shutterstock

Na menší připáleniny černý čaj se solí

Jestliže připálenina nenapáchala na hrnci zas takovou pohromu, bude vám k pořádnému vyčištění stačit černý čaj se špetkou soli. Nalijte ho na spáleninu a nechte působit 24 hodin. Poté hrnec omyjte a přivítejte ho zpátky v provozu zářivý a lesklý.

Náš tip: Do hrnce nalijte vodu s octem a nechte směs přejít varem. Připálené zbytky se začnou hezky oddělovat a zbytek seškrábněte dřevěnou vařečkou.

Na připálené mléko olej

Pamatujete na vanilkový pudink s ovocným kompotem ze školní jídelny? Skvělý nápad, vrátit se na chvíli do dětství. Ovšem stačí, aby vás někdo na minutku vyrušil a je zle. Připálené mléko je taková malá katastrofa.

Rozhodně si jí ale nenechte zkazit náladu. Na pomoc si vezměte olej a během chvilky bude hotovo. Kápněte pár kapek na hadřík nebo houbičku a připálenou vrstvu přetřete. Nechte působit aspoň 10 minut a uvidíte, že mléko pustí tak snadno, že se tomu bude jen těžko věřit. 

Babské rady se vyplatí znát i v kuchyni. Ušetří vám spoustu starostí a jako bonus jsou levné, účinné a ekologické. Sami uznáte, že není nutné kupovat drahé, chemické prostředky.

Zdroj