hluk od sousedů
Zdroj
Shutterstock

Hluk od sousedů? Pomůže domluva, vhodně rozmístěný nábytek i koberec

Už je to zase tady, hluk od sousedů! Než si rozčíleně dojdete pro sluchátka na uši, přečtěte si, jak se můžete bránit nebo jaké triky vám pomůžou hluk eliminovat.

Hluk v paneláku je častý problém, stejně tak u starších bytovek, kde jsou zdi jako papír. Nechtěně jste tak svědky každého zakašlání, breku dětí, cinkání příborů i štěkání psů. Nezoufejte, přinášíme návod, jak se proti hlučným sousedům bránit.

Náš tip: Teprve zvažujete koupi bytu? O své sousedy se zajímejte už předem. Prohlídku si domluvte na čas, kdy jsou potencionální sousedé už doma.

Domluva jako první řešení

Ještě než přistoupíte k nějakým důraznějším krokům, zkuste se nejdřív se sousedy domluvit. Zazvoňte u nich a v klidu, bez emocí, jim o problému s hlukem povězte. Kolikrát si totiž ani nemusí uvědomit, že vás hlasitější hudba nebo podvečerní cvičení ruší. Ve většině případů domluva pomůže. Držíme palce, aby to byl i váš případ. 

Pokud ne, můžete se obrátit na příslušné orgány: policii, obecní úřad nebo krajskou hygienickou stanici. Tuhle variantu ale doporučujeme ponechat až jako opravdu krajní možnost. Situaci tím můžete ještě zhoršit a není výjimkou, že by vedla ke zdlouhavému a finančně náročnému soudnímu sporu s nejistým výsledkem. 

Co můžete udělat sami

Snížit míru hluku můžete i vlastními silami. Nejdřív ale musíte zjistit odkud přichází. Na hluk z chodby doporučujeme kvalitní protihlukové dveře nebo okna. Vždycky se u prodejce informujte, jak dveře a okna těsní. Dobrým pomocníkem je i čalouněný nábytek a bytové textilie, například dlouhé těžké závěsy nebo speciální akustické záclony, které hluk částečně pohltí. 

Slyšíte-li hluk z vedlejšího bytu, pomůže vám vhodnější rozmístění nábytku. Ke zdi (která sousedí s hlučnými sousedy) umístěte obývací stěnu, knihovnu zaplněnou knížkami nebo velkou skříň s oblečením. 

domácí knihovna
S hlukem od sousedů vám pomůže třeba i knihovna nebo skříň s oblečením.
Zdroj
Shutterstock

Náš tip: Pokud správně rozmístěný nábytek nepomůže, budete muset investovat do protihlukové izolace na stěnu nebo do speciálních akustických desek.

Hluk, který přichází od sousedů pod vámi, zmírníte kobercem s dlouhým vlasem. Ten pohltí až 10x víc hluku než plovoucí podlaha. A to už bude jistě znát. 

Jsou problematičtí ti sousedé, kteří bydlí nad vámi? Odhlučnit strop bohužel bývá největší problém. Není to ale nemožné – zkuste využít akustické stropní podhledy.

Spojte všechny možnosti a braňte se

Trápí-li vás hluční sousedé, nemusíte hned myslet na stěhování nebo žalobu. V prvé řadě se vždycky pokuste o dohodu a řešení problému mimosoudně.

K tomu eliminujte hluk vhodně rozestavěným nábytkem, kobercem s dlouhým vlasem nebo závěsy. Jestliže ani to nepomůže, podejte stížnost u výboru společenství vlastníků. Kombinace všech těchhle řešení by na hlučné sousedy mohla platit. 

Zdroj