Coca-cola na úklid
Zdroj
Shutterstock

Hledáte všestranného pomocníka na úklid? Vsaďte na Coca-colu

Co se týká dopadů na lidské zdraví, nemá Coca-cola moc dobrou pověst. Úplně ji ale nezatracujte. Přivítejte ji jako účinného pomocníka v domácnosti. Budete koukat, s čím vším si poradí.

Černá limonáda plná cukru a chemických látek. To je Coca-cola. Není žádným tajemstvím, že si na ní můžeme snadno vypěstovat závislost a její pravidelné pití našemu tělu také zrovna dvakrát neprospívá. Víme ale o několika možnostech, jak tenhle oblíbený nápoj využít při úklidu nebo odstraňování škod na oblečení. 

Víte, že úžasné čistící vlastnosti má Coca-cola díky své vysoké kyselosti (pH 2,5)?

Umí odstranit krev i mastné fleky 

Kdo by to neznal? Stačí chvilka neopatrnosti nebo nepozornosti a krev nebo mastný flek je na tričku. Příští nehodu už ale zvládnete s klidem. Budete vědět, že postačí flek polít trochou limonády a vyprat. Stejným způsobem se zbavíte i mastných fleků na bytovém textilu.

Ani rez nebude mít šanci

Rez v domácnosti nechce nikdo. Vyzkoušeli jste už všechno, abyste ji odstranili, ale nic nefunguje? Nezoufejte a sáhněte do lednice pro černý nápoj. Rezavé místo polijte Coca-colou a nechte ji účinkovat přes noc. Šikmé plochy potřete ubrouskem nebo hadříkem. Ráno budete mile překvapeni, jak si limonáda se rzí poradila.

Vyprovodí slimáky ze zahrady a vyčistí bazén

Na boj se slimáky najdete nespočet zaručených rad, od kávové sedliny přes drcené šišky až po sůl. Nic takového ale zkoušet nemusíte, jednoduše je polijte Coca-colou a kyseliny v ní obsažené si s nimi už poradí. A máte-li na zahradě bazén, hravě odstraní i nečistoty v něm. Postupujte stejně jako při čištění toalety nebo vany.

Poradí si s připálenými hrnci, mastnými skleničkami i zašlými mincemi

Pochutnali jste si na dobrém obědě, ale děsí vás pohled na připálené hrnce a pánvičky? Žádný problém. Připálená místa odmočte v limonádě a pak je vyčistěte. Půjde to mnohem snáz než klasickým způsobem. Takhle snadno si poradíte i s mastnými fleky na nádobí.
 

špinavé nádobí
Coca-cola si poradí s ledasčím, nebojte se s ní třeba umýt nádobí.
Zdroj
Shutterstock

Limonádu můžete využít i na staré mince. Namočte je na pár minut až hodin do sklenice s Coca-colou a ven je vyndáte čisté a zářivé.

Odstraní fixy na koberci, odvápní i vyčistí spáry

Černý nápoj si poradí i s fixami na koberci (nesmí být příliš světlý), opět stačí nalít menší množství na skvrnu a pak vydrhnout vodou a mýdlem. Coca-colu povolejte na pomoc i při odvápnění rychlovarné konvice, čištění spár mezi dlaždicemi nebo odstraňování olejových skvrn v garáži.

Jak vidíte, Coca-cola je úžasný parťák do domácnosti. Takže raději než si ji nalít do skleničky, vyčistěte s ní koberec, bazén nebo toaletu. Ušetříte své zdraví a váš domov bude čistý jako klícka.

Zdroj