Kuřecí mleté maso 3x jinak. Zamilujte si ho!
Ideální surovinou pro vás tak bude zdravé a lehce stravitelné mleté kuřecí maso, kterým nadchnete celou rodinu, a především menší strávníky. Kuřecí steak bez kůže mletý od Drůbežářského závodu Klatovy je dokonalým řešením. Připravíte ho na desítky způsobů a v kuchyni strávíte jen nezbytně nutnou dobu.
Kuřecí maso najdete často díky svým nutričním hodnotám jako oblíbenou součást mnoha jídelníčků. Je významným zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů. Neobsahuje příliš velké množství tuku a je tak lehce stravitelné. Při práci s mletým kuřecím masem je nutné dávat důraz právě na kvalitu masa, která zcela ovlivní výslednou chuť pokrmu. Není zkrátka maso jako maso. Proto je dobré, vybírat ověřené mleté maso ideálně z tuzemského trhu. Mezi přední české výrobce se řadí Drůbežářský závod Klatovy, u kterého zaručeně s výběrem neuděláte chybu.
Mleté kuřecí maso je součástí mnoha oblíbených receptů. Připravovat se z něj dá mnoho tradičních jídel od sekané, karbanátků, tataráku, plněných paprik až po masové knedlíčky do polévky. Ale jistý úspěch mají v každé kuchyni pokrmy jako chilli con carne, burgery, špagety bolognese nebo švédské masové kuličky a skotská vejce.
Jak zařadit mleté kuřecí maso i do vaší kuchyně? Naprosto jednoduše. Nahraďte jím běžné mleté maso a získejte tak zdravější a dietní pokrm.
Potřebujete do práce nebo do školy vydatnou svačinu, která zasytí a dodá vám energii? Ochutnejte bagetu s kuřecími kuličkami.
Bageta s kuřecími kuličkami
Příprava: 20 minut
Počet porcí: 4
Co potřebujete: 4 plátky toustového chleba, mléko, 500 g mletého kuřecího masa, 50 g parmazánu, 3 stroužky česneku, vejce, petrželka, sůl, pepř, rajčatový protlak, zelená paprika, gouda, bageta
Jak na to?
- Začněte přípravou masových kuliček. Rozmixujte plátky toustového chleba a přidejte ke směsi mléko.
- V míse společně promíchejte 500 g kuřecího mletého masa s rozmixovanou směsí s mlékem, přidejte asi 50 g nastrouhaného parmazánu, 3 drcené stroužky česneku, 1 vejce a asi 2 polévkové lžíce nasekané petrželky.
- Masovou směs osolte a opepřete. Vytvarujte kuličky a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 200°C. Poté vložte do trouby a pečte asi půl hodiny dozlatova.
- Po upečení masové kuličky vložte do hrnce a přidejte k nim rajčatový protlak, nakrájenou zelenou papriku a přiveďte k varu.
- Vařte asi 10 minut, aby se kuličky dostatečně prohřáli.
- Směs s kuličkami posypte sýrem a rozdělte do proříznutých baget.
- Připravte na oběd špagety s boloňskou omáčkou v odlehčené a zdravější verzi s kuřecím mletým masem.
Špagety s boloňskou omáčkou a kuřecím mletým masem
Příprava: 1,5 hodiny
Počet porcí: 4
Co potřebujete: cibuli, středně velkou mrkev, 500 g kuřecího mletého masa, olej, rajčatový protlak, sůl, špagety, parmazán
Jak na to?
- Nejdřív si oloupejte a nakrájejte cibuli. Oškrábejte mrkev a nakrájejte na drobné kostičky. V pánvi rozehřejte olej a přidejte mrkev, osolte a na nechte opékat a změknout asi 2 minuty.
- Poté přidejte cibuli a další 2 minuty míchejte společně.
- Následně zvyšte plamen a přidejte kuřecí mleté maso. Zprudka osmahněte. Po odstranění šťávy se začne maso přichytávat ke dnu pánve. Nechte ještě chvíli takto, ale než se začne připalovat přidejte do pánve rajčatový protlak a míchejte asi 2 minuty a zalijte asi 200 ml vroucí vody.
- Podle hustoty omáčky případně ještě přidejte vodu, osolte a zakryjte poklicí a nechte jen lehce bublat asi 60 minut.
- Podávejte se špagetami a dochuťte najemno nastrouhaným parmazánem.
Kuřecí placičky se zeleninou
Po náročném dni nechcete trávit více času v kuchyni? Vyzkoušejte rychlé placičky z kuřecího mletého masa se zeleninou.
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 4
Co potřebujete: 500 g mletého kuřecí masa, 2 stroužky česneku, 2 cibule, bazalku, 60 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, sůl, pepř, olej
Jako přílohu můžete zvolit salát nebo pečivo.
Na salát podle chuti: 3 rajčata, žlutou papriku, okurku, olivy černé, olivový olej, cibuli, balkánský sýr
Jak na to?
- Kuřecí mleté maso smíchejte s utřeným česnekem, nakrájenou cibulí, bazalkou, smetanou a vejci. Osolte a opepřete.
- Rozehřejte na pánvi olej. Směs s kuřecím masem nalijte na pánev a vytvořte placičku. Opékejte ji z každé strany asi 3 minuty, aby získala zlatavou barvu, ale byla uvnitř měkká.
- K připraveným placičkám si připravte salát z oblíbené zeleniny a nebo můžete servírovat i jen s pečivem.
Ať už si vyberete kterýkoli recept, přejeme vám dobrou chuť!
V článku jsme použili obsah tiskové zprávy DZ Klatovy.