jak ušetřit za vodu
Zdroj
Shutterstock

Jak ušetřit za vodu: omezte koupele a zašpuntujte dřez

Stačí otočit kohoutkem a za moment máte napuštěnou plnou vanu. Vody máme dostatek, a tak s ní nešetříme. Až každoroční vyúčtování nás pak nemile překvapí.

Jaké kroky můžete udělat, abyste ušetřili stovky až tisíce korun ročně? Nemusíte být zrovna ekologičtí aktivisté, abyste mysleli na to, kolik litrů vody denně spotřebujete. Ale postupné zdražování úplně všeho nás nutí šetřit. Nebojte se, i malé změny vám ponechají pár bankovek v peněžence navíc. 

Víte, že průměrný Čech spotřebuje během 1 dne až 100 litrů vody a ten, který nešetří klidně i jednou tolik?

Koupelna jako největší žrout vody

Hned ráno si během každodenní rutiny (čištění zubů, toaleta, osobní hygiena) odčerpáme pěkných pár litrů. Věděli jste, že například během dvouminutového čištění zubů při tekoucí vodě proteče až 30 litrů vody? Jedno spláchnutí toalety vyjde zhruba na 85 haléřů. Zdá se to jako nic, ale zkuste si vynásobit počet osob a počet spláchnutí během dne, měsíce a roku. Už to tak malá částka nebude.

Proto se vyplatí investovat do moderní toalety, která vám umožní spláchnout pomocí menšího přísunu vody. Nebo na splachování využijte vodu po koupeli.

jak šetřit vodou
Chce jen trošku vynalézavosti a můžete ušetřit spoustu vody.
Zdroj
Shutterstock

Náš tip: Protéká vám záchod nebo kape kohoutek? Okamžitě to řešte. Do odpadu vám může protéct až 2 000 l během jednoho dne!

Vana nebo sprcha

Nic se nevyrovná večerní relaxaci v teplé lázni. Ovšem pokud si ji dopřáváte každý den, už to váš rozpočet zcela jistě pocítí. Občas vyměňte vanu za sprchu. Obecně lze říct, že koupel ve vaně je 3x nákladnější než tříminutová sprcha. I během sprchování ale dodržujte základní pravidla: zavírejte vodu, když se mydlíte, vyměňte staré kohoutky za pákovou baterii a investujte do sprchy, která mísí vodu se vzduchem. Vody proteče méně, ale požitek ze sprchování je stále stejný.

Na spotřebičích hlídejte energetickou třídu

Při koupi jakéhokoliv spotřebiče se řiďte uvedenou energetickou třídou. Taková pračka s lepší energetickou třídou si vezme až o 50 % méně vody, má úsporný režim a načerpá si vodu podle množství prádla. Je vám líto vaši starou pračku vyhodit, když ještě funguje? V tom případě ji zapínejte až při úplném naplnění a používejte správné programy. Například málo špinavé prádlo nevyžaduje zbytečně dlouhé máchání.
 

Úsporné mytí nádobí

Kuchyně je druhý žrout vody ve vaší domácnosti. Pár litrů spotřebujete na vaření, ale mnohem větší podíl padne na mytí nádobí. Při ručním mytí myjte v napuštěném dřezu a zaschlé talíře nechte předtím odmočit. Častou chybou většiny domácností je totiž mytí nádobí pod tekoucí vodou. 

Úsporná myčka a vhodně zvolený mycí program vám také pomůže ušetřit pěkných pár litrů vody. Hlavně ji zapínejte až po úplném naplnění.

Víte, že myčka spotřebuje zhruba 10–15 litrů vody za jeden cyklus? Oproti mytí v zašpuntovaném dřezu můžete ušetřit až 5 l vody za jedno mytí. 

K zalévání zahrady využijte dešťovou vodu. Dřív se to tak dělalo běžně. Ušetříte peníze a jako bonus obsahuje dešťovka usazeniny a minerály, které rostliny milují a ocení. Chytejte ji do velkého sudu a spotřebujte do 7 dnů. 

Jak vidíte, stačí drobná změna návyků a ušetříte spoustu vody. Vaše peněženka bude vískat radostí a vy budete mít dobrý pocit, že děláte něco nejen pro svůj rozpočet, ale i pro životní prostředí.

Zdroj
 

Štítky