péče o řezané rostliny
Zdroj
Shutterstock

Péče o řezané květiny: prodlužte jim životnost seříznutým stonkem i čistou vázou

Řezané květiny jsou krásný dárek. Taky vás ale zamrzí, když je třeba se s nimi rozloučit kvůli rychlému úhynu? Víme, co dělat, abyste se pohledem na ně mohli kochat co nejdéle.

Čerstvost květin je klíčová

To menší květinářství na rohu je sice blízko, ale vybírejte květinářství s větším odbytem. Vyplatí se dojet i kousek dál. Pro dlouhou životnost květin je totiž zásadní, aby byly čerstvé. Vyhovuje jim chlad a stabilní teplota. Měly by být uzavřené v chladicím boxu a vy jakožto zákazník byste s nimi neměli jen tak přijít do kontaktu.

Od paní květinářky si nechte poradit. Vybírejte květiny v plném rozpuku, ty vydrží déle. Je to tím, že poupě nebo málo rozkvetlá květina nemá dostatečně silný stonek, který by zajistil dlouhou životnost.

Náš tip: Různobarevné růže se vzájemně nesnesou, proto je nikdy nekombinujte! Konvalinkám, hyacintům a narciskám zase vyčleňte samostatnou vázu. Vylučují jedovatý sliz, který by ostatní květiny brzy zahubil.

Péče o stonek

Ještě než květiny dáte do vázy, zkraťte jejich stonek minimálně o 2 centimetry. Na seříznutí použijte ostrý čistý nůž a řez veďte šikmo směrem dolů. Tím zaručíte co největší řeznou plochu. Nezapomeňte na důležité pravidlo zkracování stonku pod tekoucí vodou. Na vzduchu by se totiž stonek zatáhl a po ponoření do vody už by nebyl schopen nasát vodu. Stonky seřízněte každý den.

řezané květiny
Řezané květiny vám můžou dělat radost dlouho. Stačí jen troška péče.
Zdroj
Shutterstock

Správný výběr vázy 

Váza by měla být dokonale čistá a dostatečně velká. Nejlepší materiál je sklo. To lze snadno vymývat, nesvědčí bakteriím a chemicky nereaguje s vodou ani s látkami, které květiny vylučují. Vázu vždy pořádně vypláchněte a vydezinfikujte například octem, teprve pak do ní svou novou radost dejte.

Není voda jako voda

U vody dbejte na kvalitu a teplotu. Květinám nevyhovuje studená. Ideální je odstátá nebo převařená s pokojovou teplotou. Vodu ve váze taky pravidelně měňte. Dolévat pouze čistou se nedoporučuje. Trápí-li vás tvrdá voda, pomůže vám pár kapek citrónové šťávy nebo lžička jedlé sody.

Kvalitu vody zlepšíte i sáčkem s výživou, který dostanete ke každému pugétu. Jako rychlou vzpruhu pro astry, kosatce, petúnie nebo šeřík použijte kostku cukru. Poslední záchrana může být i rozpuštěná tableta acylpyrinu. 

Taky si pohlídejte, aby byl ve vodě ponořený pouze stonek. Namočené trny a listy by rychle zahnívaly a voda by byla plná nečistot. Nezapomeňte pravidelně odstraňovat povadlé květy a oschlé listy. Zbytečně by braly květině sílu a estetický dojem by taky nebyl nejlepší.

Vhodné místo

Květinám najděte chladné a světlé místo. Nevyhovuje jim průvan, suchý vzduch od topení nebo přímé sluneční paprsky. Výrazně zkrátit trvanlivost může cigaretový kouř nebo blízkost ovoce a zeleniny (při dozrávání uvolňují plyny, které by mohly květiny otrávit).

Věnujte květinám každý den pár minut svého času. Uvidíte, že správnou péčí se vám odmění dlouhou životností a svěžestí. 

Zdroj